Blog geplaatst op: 23-3-2016

Terugblik?

Semicon China zit er weer op. Een week lang was ik in China. Het was een heftige week met veel indrukken. Ik heb veel mensen gesproken, veel gezien en heel veel geleerd. Over het land China en haar inwoners en over de kansen die China onze sector biedt.

‘China, het land van de onbegrensde mogelijkheden’, zo begon ik vier weken geleden mijn eerste blog. Terugkijkend kan ik zeggen dat dat zeker het geval is. Mits je weet hoe het werkt. Omdat China zo groot is, er zoveel bedrijven actief zijn en de economische groei er zo groot is, is het noodzakelijk te weten waar, met wie en hoe je zaken doet.

Is dat gelukt met BCS? Ja! 
De aanloop  op onze gezamenlijke stand was goed. De bedrijven die zich goed voorbereid hadden, plukten daar de vruchten van. Het heeft veel nieuwe en waardevolle contacten opgeleverd.
We hebben in China deuren kunnen openen. Bijvoorbeeld door op te trekken met het Nederlandse Consulaat in Shanghai. Zij openden letterlijk de deuren bij een aantal lokale bedrijven.
Die bedrijfsbezoeken, zoals aan AMEC, nr 1 exporteur van Semicon equipment in China, heeft veel nieuwe inzichten gegeven. Zo blijken veel Chinese bedrijven te moeten knokken tegen het imago dat hun focus ligt op goedkoop, ipv kwaliteit.  Tegen het vooroordeel dat ze geen eigen Intellectueel eigendom opbouwen. Met eigen ogen heb ik kunnen zien dat dit zeker niet geldt voor alle bedrijven.

Één van de grote pluspunten van ons Nederlanders is dat wij gewend zijn om samen te werken. Een belangrijke eigenschap in het zaken doen met China. Ik zie vele mogelijkheden.Dus in plaats van een terugblik kijk ik liever vooruit. Naar de kansen die er liggen en gaan komen. Zie ook de grafiek hieronder. Trek de lijn door en oordeel zelf…

 

 

Samenvattend: De afgelopen week heeft me veel inzicht gegeven in wat er gaande is in China. Dat we vaker moeten gaan om een langdurige vertrouwensrelatie op te bouwen. Dit was pas het begin.
Voor nu mijn laatste blog over China, maar zeker niet de laatste keer dat we richting China gaan!

Barry