Blog geplaatst op: 11-2-2016

China... het land van de onbegrensde mogelijkheden!Over een kleine vier weken is het zover. Ik ga naar China. Vanuit Business Cluster Semiconductors gaan we met 10 bedrijven naar de Semicon China beurs in Shanghai.

China is altijd al het land van de onbegrensde mogelijkheden (of was dat nou Amerika?). Voor Semicon geldt dit helemaal, nu de Chinese overheid heeft besloten $150 miljard (!!) te gaan investeren in de productie van Semicon in de komende vijf jaar!

Maar wat houdt dat nu in, onbegrensde mogelijkheden? In mogelijkheden kan ik wel denken... maar wat zegt onbegrensd? Voor mij ziet elke Chinees er hetzelfde uit. Kunnen we dan ook aannemen dat een Chinees zo denkt over de gemiddelde Europeaan? En als dat al voor ons persoonlijk geldt, hoe gaan we dan het onderscheid maken met BCS? Als de mogelijkheden onbegrensd zijn, het te investeren bedrag zo hoog, zijn we vast niet de enigen die als bijen op de honing afkomen.

In aanloop naar de beurs zijn we dus druk bezig om ons verhaal zo goed mogelijk over de Chinese muur te krijgen. We proberen te denken als een Chinees, eten wekelijks afhaal en lezen ons in. Zakelijk schijnt een Chinees echt anders te denken, maar draait het uiteindelijk niet ook gewoon om vertrouwen en geld?

Voor mij is het de eerste keer dat ik naar dit intrigerende land ga. Ik ben in het verleden wel in andere Aziatische landen geweest. Bijvoorbeeld op rondtrekvakanties in Indonesië, Thailand en Vietnam, maar naar wat ik begrepen heb, is China toch wel even anders…

Benieuwd naar jullie zakelijke, Chinese ervaringen hoop ik dat jullie deze met ons willen delen, zodat we gezamenlijk zoveel mogelijk uit deze reis kunnen halen.

Het visum is nu in aanvraag. De tickets en het hotel zijn geboekt. Mijn visitekaartje wordt vertaald naar het Chinees. Niets wat me dus nog hier kan houden.

Ik houd jullie op de hoogte van zowel de voorbereidingen als wanneer ik in Shanghai ben.

Barry